CASE / OOPPERATALO

Suomen kansallisoopperan henkilöstöravintola kaipasi uudistamista. Ravintolatoiminnot siirtyivät loppukesästä 2021 Restelille ja tuossa yhteydessä päätettiin panostaa ravintolan toiminnallisuuteen, viihtyisyyteen ja akustiikkaan.

Asiakkaina henkilöstöravintolalla ovat taiteilijat, maailman luokan tähdet ja oopperan oma henkilökunta. Tavoitteena oli tehdä meluisasta, ruuhkaisesta ja persoonattomasta tilasta kodikkaan olohuonemainen. Kovien sekä koleiden pintojen sijaan haluttiin lämpöä, värejä ja rentoutta. Tilaan haluttiin erilaisia pisteitä, joista voisi nopeasti vain napata lounaan mukaan, syödä porukalla paikan päällä tai vain viihtyä kahvikupin kanssa.

TRB oli apuna sopivimman suunnittelijan kartoittamisessa ja kalustehankinnoissa. Asiakas toivoi ammattitaitoista henkilöstöravintolasuunnitelmaa, jossa asiakasvirta ja kulku olisi mietitty toimivaksi. TRB kartoitti suunnittelijat, jotka olivat erikoistuneet henkilöstöravintoloihin ja projektiin valittiin useita lounasravintoloita työkseen suunnitellut TeeDesign/Tarja Korolainen. Hänen ja asiakkaan kanssa yhteistyössä kartoitettiin budjettiin sopivat kalusteet, linjaston muutos sekä piirrettiin uudet buffan kalusteet. Arkkitehtuuri ja alkuperäiset elementit sekä muotokieli tuli säilyttää ja niiden ilmettä kunnioittaa.

Iloisesti moniin sävyihin taipuvat Lepo Productsin Moderno tuolit tukivat arkkitehtuuriin kuuluvien alkuperäisten taideteosten värimaailmaa, joka toimi suunnittelun punaisena lankana.

Pöytien kannet korvattiin aiemmin käytetyn marmoripinnan sijaan nyt edullisemmilla ja helppohoitoisemmilla laminaattipinnoilla. Looshimaiset sohvakalusteet teetettiin mittojen mukaan. Asiakkaan vanhoja pöydän jalkoja hyödynnettiin kohteessa ja taustaseinän kiintosohva verhoiltiin uudelleen. Sisääntulon seinään katseenvangitsijaksi valittiin lavastamon vanhoissa esityksissä mukana olleista tylleistä näyttävä kuva, josta oopperan oma lavastamo valmisti taustaseinään tapettimaisen pinnan. Lisäksi vanhat hinnastotaulut korvattiin digitaalisilla näytöillä linjaston seinässä.

Ravintolan uudistamisella oli tiukka aikataulu ja sen pystyi käytännössä toteuttamaan vain kesälomakaudella, jolloin talossa olisi hiljaisempaa. Asiakas luotti TRB:n ja TeeDesignin ammattitaitoiseen tiimiin ja arvosti eritysesti sitä, ettei tarvinnut itse huolehtia esim. aikatauluista, toimitusajoista, kalusteiden mahtumisesta tilaan ym. käytännön asioista. Projekti toteutettiin annetussa budjetissa ja aikataulussa. Lopputuloksena saatiin kodikkaampi sekä yllättävänkin paljon akustiikaltaan parantunut tila, josta henkilökunta on kovasti tykännyt.

Referenssit